BGN
 • USD
 • GBP
 • BGN
 • RON
 • CAD
 • CNY
 • CZK
 • DKK
 • HUF
 • NOK
 • PLN
 • RUB
 • ZAR
 • SEK
 • TRY

Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Как правилно да изберем LED осветител?

Целта на тази статия е да формулира критерии, чрез които потребителят може самостоятелно да прецени възможностите и качеството на осветителя и параметрите, като ги сравни с производителя, и да бъде информиран и да направи правилен избор за LED лампа.

Първата стъпка е да се разбере ясно целите на придобиването на лампата с LED. Ако целта е само да се следват новите тенденции и да докладва на началниците си за прехода към LED осветление, няма причина да прочетете тази статия. Тя трябва да е лесно да се намери и купи лампа на най-ниска цена, не се обръща внимание на всички други параметри.

Ако целта е да се възползвате от предимствата на LED осветление, за да получите реалните икономии на енергия с дълъг експлоатационен живот, трябва да имате поне минимално познания на параметрите, които оказват влияние върху доходите.

На първо място, трябва да знаете, че основният показател, чрез който светлинните източници, като преобразуватели на електрическа енергия в светлина, може да се сравни с друга, е светлинна ефективност. Този параметър показва количеството светлина, излъчвана от светлинния източник, когато консумацията на електрическа енергия от 1W.

Ефективността на съвременните светодиоди е 100-160 лумена / W, следователно, за да бъде направена оценка на броя на светодиодите в осветителното тяло, те създават светлинния поток. Очевидно, за да замени 60W нажежаема лампа изисква най-малко 6-вата LED 100-110 лумена / W ефективност. По този начин, ако един производител в своята реклама твърди, че 4W LED лампа заменя 60 W лампа с нажежаема жичка, и офис LED лампа с светлинен поток от 2500-3000 LM заменя офис осветление с флуоресцентни лампи, не е повод за размисъл относно целесъобразността на покупката на този осветител.

Друго важно предимство на LED лампите е дълъг живот, на 10 години и повече или по-50-100 хиляди часа, обаче, трябва да знаете, че LED производителите предоставят тези параметри при определена температура на кристала (обикновено 60-80 ° C) ... Ето защо е важно да се осигури добро разсейване на топлината от кристала. За тази цел се използват различни материали от алуминий и неговите сплави. Важно е също така да се увеличи максимално пренос на топлина  до тялото на радиатора. За да се постигне това, светодиодите се монтират върху печатни платки с алуминиева база, и между радиатора и платката се поставя термо-проводима паста за да се постигне по добра термопроводимост. С изпълнението на посочените по-горе техники за дизайн и максимално разсейване на топлината се постига оптимална температура на светодиодите. Ако производителят игнорира един от тези критерии, трябва да се съмнявате в отбелязаните параметри на етикета, като живота на 10 или повече години. Истинският живот на тези лампи ще бъде 1-2 години. Благодарение на постоянно нарастващото търсене на LED осветление се появиха на пазара модел, LED пури които се използва в тялото на флуоресцентните лампи. Когато е елиминиран радиатора в задната стена осигуряващ охлаждането на чиповете , такива лампи  не могат да издържат на всякаква критика, както от гледна точка на живот, или по отношение на осветеност, произведени от тях. Като се има предвид, че срокът на откупуване на светодиодни лампи е 2 години, то е ясно, че придобиването на такива лампи вместо очакваните финансови икономии ще доведе до загуби.

Друг много важен момент – е използваните светодиоди. Важно е, че производителят използва продуктите на водещи световни производители (например, Edison, Osram, Cree, Nichia), защото те всъщност гарантира обявен светлинен поток и експлоатационен срок.

Друг важен критерий - производител на осветителни тела. Само едно голямо предприятие е в състояние да осигури оптимално съотношение цена / качество. Такива предприятия купуват светодиоди (а именно, те допринасят съществено за цената на лампи) в големи количества на най-ниската цена и имат лаборатории за тестване, за да потвърждават качеството и живота на продукта.

Така че, въз основа на изложеното по-горе, можем да формулираме следните критерии за избор на LED осветление:

 

1. Светлинния поток на лампата с LED не трябва да бъде по-малка от тази, която искате да замените.

 

2. Светодиодите използвани в телата трябва да са на водещи производители в света, тъй като само те наистина предоставят декларираните характеристики.

 

3. В дизайна на лампата трябва да присъстват радиатор и елементи и осигуряващи добър термичен контакт между тялото на кристала и радиатора.

 

4. Лампата трябва да бъде от основен производител за да има най-добро съотношение цена/качество .

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари